Ingredienten:
- 1 sjalot;
- 1 of 2 teentje(s) knoflook;
- 1 preistengel;
- tijm (kan ook gedroogde tijm zijn);
- 3 bospaddenstoelenbouillonblokjes;
- 500 gram champignons (liefst gemengd met bijv shitakes erbij: bij de jumbo verkopen ze dit in het versvak). Anders een combinatie van gewone- en kastanjechampignons.
- 0,75 liter water;
- 0,25 liter slagroom en/of kookroom. Eventueel kun je ook melk gebruiken maar dan wel volle melk);
- zout en peper.
Bereiding:
Snijd de sjalot en de knoflook fijn. Snijd de preistengel in ringen. Snijd de champignons in stukken.
Maak wat olie of boter warm in een soeppan en fruit hier de sjalot en de knoflook in aan. Voeg wat peper en zout toe.
Voeg de champignons en de prei toe en laat meestoven. Roer er naar behoefte tijm doorheen.
Voeg het water en de bouillonblokjes toe en laat de soep koken (max. 15 minuten).
Pureer de soep met een staafmixer.
Roer hierna de room door de soep.