Ingredienten:

Allereerst: tegenwoordig kun je in de meeste supermarkten verse soeppakketten kopen. Zo ook van erwtensoep. Alle ingredienten, op de rookworst en de hamlappen na, zitten in het pakket. Het is dus een kwestie van 'de gebruiksaanwijzing' lezen. Makkelijk, lekker en gezond!

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 1/2 liter kraanwater;
  • 1 eetlepel zout;
  • 300 gram spliterwten;
  • 1 winterwortel;
  • 2 aardappels (stevig);
  • 2 hamlappen (ik ben niet zo van de karbonades, maar dat kan uiteraard ook!);
  • 2 laurierblaadjes;
  • 1 knolselderij;
  • 2 dunne preien;
  • 25 gram verse selderij;
  • peper en zout;
  • 1 rookworst.

Bereiding:

Breng in een grote pan het water met peper en zout, de spliterwten, de hamlappen en de laurierblaadjes aan de kook en laat het circa 30 minuten zachtjes pruttelen. Schep het schuim van het oppervlak met een schuimspaan. 

Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Doe hetzelfde met de aardappels. Snijd de winterwortel in plakjes ( vergeet niet de buitenkant weg te raspen). Spoel het schoon onder de kraan. Snijd de prei in ringen en was dit eveneens (in verse prei kan nl. nogal eens wat zand zitten).

Hak de selderij fijn. 

Haal het vlees uit de pan en snijd in kleine blokjes.Haal de laurierblaadjes uit de soep.

Voeg het vlees, de knolselderij, de aardappelblokjes, winterwortel, 3/4 van de selderij en alle prei toe aan de soep. Laat de soep zeker nog een kleine 3 kwartier zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn.  De laatste 15 minuten voeg je de rookworst toe die je in plakjes hebt gesneden. 

Je kunt de soep een dag van te voren maken en bewaren in de koelkast. De smaak wordt dan niet alleen intenser, de soep wordt ook steviger van structuur. Je kunt er bij wijze van spreken je lepel rechtop in zetten.  Ook invriezen gaat prima. 

Erwtensoep is een echte maaltijdsoep voor koude winterse dagen. Erg stevig, en zeker als je de soep serveert met bijv. roggebrood (vind ik persoonlijk niet zo lekker) of met Zeeuws spek.