Benodigdheden (voor 4 personen):
- een liter volle yoghurt;
- een schone theedoek;
- wat plastic folie;
- een bolvergiet;
- een pan of iets anders waar je het vergiet in kunt hangen zonder dat het de bodem raakt;
- 200 ml. slagroom;
- verse vruchtjes;
- kletskopjes of bastognekoeken.
Bereiding:
Maak de theedoek nat en wring uit. Hang de theedoek in het vergiet en zet het vergiet in een pan. Het moet een zodanig grote pan zijn dat het vergiet de bodem niet raak. Giet de yoghurt in de theedoek. Dek de yoghurt af met plastic folie en vouw de theedoek dicht. Zet het geheel in de koelkast en laat tenminste 8 uur staan. Dan heeft het de tijd om al het vocht te onttrekken aan de yoghurt. Wat overblijft is een compacte, dikke substantie.
Je kunt de hangop zo eten, maar ook iets zoeten door er bijv. geklopte slagroom doorheen te mengen. Op deze hoeveelheid kun je 200 ml. slagroom met de benodigde suiker (circa 2 eetlepels) met een klopper stijfkloppen en door de hangop scheppen. Als je geen slagroom wilt gebruiken kun je het geheel ook wat 'zoeten' met poedersuiker.
De koekjes fijnstampen. Ik gebruik hiervoor een broodplank, een theedoek en een koekenpan. Let de theedoek op de broodplank, leg hierop de koekjes, vouw de theedoek dicht en sla met de onderkant van de koekenpan de koekjes fijn.
Je kunt de hangop opdienen in een glas. Ik doe dan in het glas eerst een laagje hangop, vervolgens een laagje koekkruimels, dan weer een laagje hangop en vervolgens kun je het geheel versieren met vers fruit. In dit voorbeeld heb ik frambozen en bosbessen gebruikt, maar je kunt er in feite ieder soort fruit voor gebruiken.
Het is heel lekker en erg simpel om te maken.