Ingredienten (voor 2 personen):

  • olijfolie;
  • 500 gram rode uien in ringen gesneden;
  • 1 eetlepel balsamico azijn;
  • 50 gram grof gehakte walnoten;
  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg (uit de vriezer) ontdooid;
  • 100 gram zachte geitenkaas;
  • peper & zout;
  • een ronde taartvorm (geen springvorm) van cira 24 cm.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Vet de taartvorm in.

Verwarm olijfolie in een ruime koekenpan en bak de uiringen in 1 tot 2 minuten glazig. 

Voeg de azijn, peper en zout toe en zet het vuur laag. Laat de uien afgedekt zo'n 15 minuten stoven/bakken tot ze zacht zijn. Schep regelmatig om.

Meng de walnoten door de uien en doe het ui/walnotenmengsel in de taartvorm.

Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg over de uimassa en probeer deze met wat warm water aan elkaar te plakken zodat de bovenkant min of meer een geheel wordt en probeer met wat snijwerk tot de randen van de taarvorm te komen.

Bak de taart in ongeveer 25 minuten in het midden van de oven tot het deeg goudbruin ziet.  

Haal de tarte tatin uit de oven, laat deze 10 minuten staan. Dan komt het lastigste: de taart keren!

Dit gaat het makkelijkste met een groot bord die over de taarvorm heenvalt. Keer de taartvorm om.

Verbrokkel de geitenkaas over de taart en snijd er punten van.

Deze tarte tatin is goed te combineren met een groene salade.

Ik ben een groot fan van tarte tatins en dit recept, afkomstig uit de Vriendin, is echt heerlijk.