Benodigdheden (voor 4 personen):

  • 4 ons (kogel)biefstuk;
  • 2 ons spekreepjes;
  • 2 grote uien;
  • 1 rode paprika;
  • 2 knoflookteentjes;
  • stuk of 10 champignons;
  • klein blikje tomatenpuree;
  • 200 ml. kookroom (light);
  • flinke eetlepel paprikapoeder;
  • peper/zout;
  • verse tijmblaadjes (stuk of 10 takjes);
  • olijfolie of reddy koken en bakken.

Bereiding:

Snij de biefstuk in smalle reepjes en kruidt het met zout en peper. Laat vooraf de biefstuk op kamertemperatuur komen.

Snij de uien in ringen en de paprika in blokjes.

Hak de knoflookteentjes fijn.

Haal de blaadjes tijm van de takjes af en hak fijn. 

Snij tot de slot de champignons in plakjes.

Verwarm in een koekenpan wat olie en laat de ui smoren tezamen met de knoflook, de paprika, en de sprekreepjes. Roer af en toe door. Voeg de champignons toe, laat deze even meebakken. Voeg de tomatenpuree, de tijm, paprikapoeder en de room toe en laat zachtjes een kwartier pruttelen.

Verwarm in een andere pan olie en bak in een paar minuutjes de biefstukreepjes aan. Hooguit een minuut of 3 en het mag best nog wat rood zijn. Schep de biefstukreepjes door de saus. Let op dat er geen vocht van het vlees uit de pan meekomt in de saus. Laat nog even doorwarmen en zet dan de pan uit.

Ik zag dit recept op de televisie (Binnenstebuiten) waar de kok de stroganoff maakte van entrecote. Daar ben ik zelf iets minder fan van. Daar werd de saus opgediend met tagliatelle. Ik heb de stroganoff gecombineerd met rijst. Maar los hiervan is dit ook prima te combineren met (gebakken) aardappelen. 

Bij het oorspronkelijke recept werd een ceasarsalade geserveerd. Omdat het een vrij machtig (vlees) gerecht is, heb ik het zonder salade geprobeerd.

Het is een heerlijk en heel simpel recept wat binnen een half uur op tafel staat.