Benodigdheden:

  • pakje diepvriesdeeg voor hartige taart;
  • klein beetje paneermeel;
  • klein bekertje creme fraiche;
  • 3 eieren;
  • parmezaanse kaas of belegen kaas (geraspt);
  • 125 gram geitenkaas (of zoveel als je lekker vindt);
  • geroosterde groenten t.w. aubergine, courgette, 2 paprika's, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 rode peper (zonder zaadjes) en 3 of 4 tomaten (zonder vocht);
  • takjes tijm, rozemarijn en oregano (en als je dit niet in huis hebt, gedroogde kruiden);
  • (zee)zout, peper en zoete (of pittige dat kan ook) paprikapoeder;
  • olijfolie;
  • ovenvaste schaal en een bakvorm.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden C. 

Snijd de groenten in plakjes/blokjes. Snijd de peper en de knoflook fijn.  Vet de bodem van de ovenschaal in met wat boter of olie. Leg de groenten (inclusief de fijngehakte knoflook en peper) in de schaal, besprenkel met wat olijfolie en zeezout.  Leg de kruidentakjes er bij (of voeg wat gedroogde kruiden toe aan het groentenmengsel). Schud het goed om en laat het in 30 tot 45 minuten beetbaar worden in de oven bij een warmte van 220 graden. 

Als de groenten klaar is, uit de oven halen. De oven aan laten staan.

Laat de plakjes deeg voor hartige taart ontdooien. Dit zijn er ongeveer 6 tot 7. Vet de bakvorm in met boter of bekleed met bakpapier. Leg het deeg in de bakvorm waarbij de randen elkaar ongeveer 1 cm. overlappen. Door de randen nat te maken kun je deze aan elkaar plakken.  Strooi op de bodem wat paneermeel (om het vocht uit de groenten op te vangen).

Klop de 3 eieren los met de creme fraiche, wat peper & zout en 2 theelepels paprikapoeder.

Snijd de geitenkaas in blokjes.

Verdeel de beetgare groenten over de bodem (haal de kruidentakjes er wel uit!). Verdeel de geitenkaas over de groenten. Giet het ei/creme fraichemengsel erover heen. Bestrooi tot slot met parmezaanse- of belegen kaas.

Zet de taartvorm in de oven en bak de groentetaart in ongeveer 45 minuten op 220 graden C. gaar. 

Haal de taart uit de oven en laat deze 5 tot 10 minuten afkoelen. Snijd dan in stukken. 

De groentetaart smaakt heerlijk bij een groene salade. 

Deze groentetaart heb ik voor het eerst gegeten op een verjaardag van een vriendin waarbij een van de gasten deze taart  had gemaakt en had meegenomen. De taart smaakte zo lekker en is weer eens wat anders dan de standaard quiche. Ik heb het recept gevraagd en heb het uiteraard zelf ook al uitgeprobeerd.