Benodigdheden (voor 3 personen):

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram runderlappen in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook of 2 knoflookuien, fijngehakt
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 350 ml. tomatensap
  • wat water
  • 1 eetlepel oregano (gedroogd)
  • 2 laurierblaadjes
  • paar takjes verse tijm
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • peper en zout
  • 3 eetlepel kappertjes
  • een stuk pecorino van 150 gram om te schaven
  • 200 gram papardelle of tagliatella (een pasta op basis van ei smaakt het lekkerst. Het moet ook een grove pasta zijn).
  • Braadpan en grote pan (voor de pasta)

Bereiding:

Verhit de olie in de braadpan. Doe het vlees erbij en schroei aan alle kanten dicht. Bestrooi met peper en zout.  Voeg de gesnipperde ui toe en bak tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe, laat even meebakken (niet bruin laten worden) en schep dan de tomatenpuree erdoor heen. Bak het even mee en blus het af met tomatensap.  Doe water erbij tot alles goed onderstaat. Laat aan de kook komen en voeg de kruiden toe (laurierblaadjes, tijmblaadjes en oregano). Draai het vuur wat lager, doe de deksel op de pan en laat het vlees onder af en toe omroeren tenminste 2 uur sudderen tot het helemaal gaar is. Voeg wat water toe als het te droog wordt.

Voeg tegen het eind van de kooktijd de verse tomaten toe. Breng op smaak met zout en peper. Schep de kappertjes erdoor. Ik haal zelf de laurierblaadjes en de tijmblaadjes (het zijn dan nog tijmtakjes) uit de saus. 

Kook de pasta al dente. Giet af.

Je kunt de pasta en het stoofvlees apart op een bord opdienen, maar ook door elkaar mengen.

Schaaf er pecorino ver.