Benodigdheden (voor 3 personen):

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 zakje wijnzuurkool
  • 1 klein bakje creme fraiche
  • appelsap
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • champignons (naar behoefte)
  • Klein blikje ananas
  • Kookroom
  • Mosterd
  • Boter
  • zout en peper
  • paneermeel
  • wat geraspte kaas
  • Oven/ovenschaal

Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden C.

Bereiding:

Smeer de ovenschaal in met boter.

Schil de aardappels, was deze en kook deze in ongeveer 15 minuten gaar.

Pureer de aardappels en maak een puree door de aardappels te mengen met een klontje boter, wat kookroom, een halve eetlepel mosterd, zout en peper. Meng dit tot een romige massa (niet vloeibaar).

Kook de wijnzuurkool ongeveer een kwartier in een paar eetlepels appelsap. Let goed op dat de zuurkool niet droogkookt. Anders voeg je gewoon nog wat appelsap extra toe.

Als de zuurkool klaar is, het laatste vocht afgieten in een vergiet en de zuurkool mengen met de creme fraiche.

De zuurkool verspreiden over de bodem van de ovenschaal.

Bak vervolgens de gehakt rul in wat olie of boter en voeg hieraan wat peper en zout toe. Voeg de ui en de champignons toe totdat het gaar is.

Verspreid het  gehaktmengsel over het zuurkool en leg bovenop het gehakt de blokjes ananas.

Tot slot smeer je de aardappelpuree over het gehakt/ananasmengsel.

Garneer de puree met wat paneermeel en wat geraspte kaas.

Zet de schaal in de oven en bak deze in ongeveer een kwartier af totdat de bovenkant een mooi goudbruin randje heeft.

Heb je zuurkool over? Je kunt deze invriezen.