Benodigdheden
- 2 blikken gepelde tomaten
- 2 knoflooktenen*
- 2 middelgrote uien
- 1/2 courgette
- 1/2 winterwortel
- 1 paprika
- 1 glas rode wijn
- 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
- zout en peper
- basilicum, peterselie, oregano (gedroogd of vers)
- reddy koken en bakken
- rundergehakt (1 ons per persoon)
- parmezaanse kaas
Pasta:
- spaghetti of penne. Ongeveer 1 ons per persoon.
Tip:
Wij zijn met 2 personen. Toch maak ik de saus altijd in deze hoeveelheid. Waarom? Omdat de saus prima ingevroren kan worden. In deze hoeveelheid kun je er tenminste 3 keer van eten en dat is makkelijk als je na het werk geen zin meer hebt om lang in de keuken te staan. Als het ontdooid is, warm je de saus op in een pan. Bak het gehakt apart in een koekenpan en voeg toe aan de saus, en klaar! Vers gemaakte pastasaus is niet alleen gezonder dan saus uit een pakje of pot, maar ook veel smakelijker.
Bereiding:
Snij de groenten: de (halve) winterwortel in dunne plakjes, de (halve) courgette in de lengte in vieren snijden en vervolgens in plakjes.
De paprika in blokjes, evenals de uien.
De knoflook fijnsnijden.* Ik kies persoonlijk voor de garlic solo van de Lidl. Dit zijn hele knofloken.
Voor de pastasaus kan een hele knoflook fijngesneden worden (niet persen).
Doe olie in een hoge pan (ik neem zelf altijd een soeppan) en fruit de ui en de wortel. Voeg de courgette en de paprika toe en bak dit even aan.
Voeg de tomatenpuree toe aan het groentenmengsel tezamen met de fijngehakte knoflook en roer dit een paar minuten door. Let op dat het vuur niet te hoog staat, anders brandt het aan. Om het wat smeuiiger te maken de glas rode wijn toevoegen en het geheel een minuut of 8 laten pruttelen (dit ruikt heerlijk!).
Tot slot kunnen de 2 blikken gepelde tomaten door het mengsel geroerd worden. Laat alles een minuut of 20 zachtjes pruttelen. Voeg naar smaak zout en peper toe evenals peterselie, oregano en basilicum. Verse kruiden zijn uiteraard altijd het smakelijkst!
Bak in wat olie, al naar gelang het aantal eters, het gehakt rul in een pan. Ik houd de porties op 1 ons per persoon. Voeg zout en peper toe.
Als het gehakt rul is gebakken, kun je een paar soeplepels saus toevoegen aan het gehakt.
De pasta:
Kook de pasta, met zout, in ongeveer 9 minuten gaar.
Giet de pasta af.
Doe de pasta in een bord en schep hierover de pastasaus.
Als finishing touch verse parmezaanse kaas over de pastasaus.
Eet smakelijk.