Ingredienten (voor 2 personen):
- 5 plakjes hartig taartdeek;
- 1 rode ui;
- 1 grote prei:
- olijfolie;
- peper en zout;
- 250 gram ricotta;
- 30 gram verse parmezaanse kaas;
- 1 citroen;
- 300 gram schorseneren;
- 40 gram veldsla;
- 1 theelepel mosterd;
- 30 gram walnoten in stukjes gehakt.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Ontdooi het taartdeeg.
Leg bakpapier op de bakplaat en leg de taartdeegplakjes in een ovale vorm op het bakpapier en zorg dat de randen elkaar overlappen. Plak de randen met je handen (en wat water aan elkaar.
Snij de rode ui in kleine stukjes. Snij de prei (ook het witte deel) in halve ringen. Doe wat olie in een pan en bak de ui en de prei aan. Breng op smaak met zout en peper.
Smeer 2/3 van het ricotta mengsel op het deeg en houdt de randen vrij (die moet je immers zodadelijk omvouwen).
Verdeel over de ricotta het ui/preimengsel. Rasp parmezaanse kaas over de groenten. Vouw de de randen naar binnen om zodat er echt een opstaande rand ontstaat met in het midden het groentenmengsel.
Bak in circa 30 minuten gaar.
Week de schorseneren in koud water en haal het ergste vuil eraf (kan met een schuursponsje). Vul een kom met koud water. Snij een klein schijfje van de citroen en knijp het sap uit het schijfje in het water. Het water/citroenmengsel voorkomt dat de schorseneren gaan verkleuren. Schil de schorseneren met een dunschiller (net als bij asperges) en snijd ze in 3 stukken en deze stukken snij je weer in de lengte doormidden zodat je een soort van dunne frietjes overhoudt. Je legt ze daarna gelijk in de kom met water,. Giet het (vervuilde) water af, zorg dat de schorseneren goed schoon zijn en dep ze droog. Leg ze op een bakpapier belegde bakplaat. Besprenkel met olie en met zout en peper en zet ze (boven) de galette in de oven. Circa 15 minuutjes en dan zijn ze mooi knapperig.
Ondertussen maak je een dressing van de overgebleven ricotta, wat citroensap en mosterd en 3 eetlepels olie. Breng op smaak met zout en peper. Meng de veldsla door de dressing. De frietjes zijn lekker knapperig. Hou er een paar apart voor de garnering en meng de rest van de schorseneren door de sla/dressing.
Haal de galette uit de oven en snijd in pizzapunten. Serveer met de salade, leg de apart gezette schorseneren op de salade en bestrooi met walnootjes.
Dit recept is van kok Mounir Toub van Koken met Max.