Dit recept is afkomstig van BinnensteBuiten (Ramon Brugman).

Ingredienten (voor 2 personen):

voor de salade:

  • 2 gekookte rode bieten;
  • 1 zure appel (granny smith bijv);
  • 1 rode ui;
  • 40 gram walnoten (gehakt);
  • 15 ml balsamico azijn;
  • 50 ml olijfolie extra vierge;
  • 0,5 tot 1 theelepel mosterd (afhankelijk van de scherpte en wat je lekker vindt);
  • zout en peper.
  • 100 gram geitenkaas;
  • wat pistachenootjes zonder schil en gedroogde cranberries. 

Voor de avocadocreme:

  • 1 avocado;
  • 1 knoflookteentje;
  • wat citroensap;
  • paar druppels tabasco (of hot peppersaus);
  • zout en peper. 

Benodigdheden: bakring voor het opmaken van de salade. 

Bereiding: 

Haal de avocado uit de schil, verwijder de pit en besprenkel met wat citroen zodat de avocado niet verkleurt. Besprenkel met wat druppels tabasco (of hot peppersaus). Stuif wat zout op het geschilde knoflookteentje en druk deze plat zodat er een soort mousse ontstaat. Pureer met de vork de avocado. Schep de knoflookmousse erdoor en wat zout en peper (naar behoefte).

Snijd de bieten, de appel en de ui in kleine blokjes. Hak de walnoten en voeg alles bij elkaar. Voeg de balsamico, de olijfolie en de mosterd (en zout en peper naar behoefte) door het mengsel.

Hak de pistachenootjes en de cranberries fijn. De geitenkaas (rol), rol je door het notenmengsel. Snijd vervolgens plakjes van circa 2 cm dik. 

De avocado verdeel je over 2 borden. Let de bakring in het midden van de mousse. Vul deze met de salade. Haal de ring voorzichtig weg. Garneer de salade met de geitenkaas. Je kunt eventueel nog wat flinterdunne appelschijfjes toevoegen voor de frisheid.

Ik ben eigenlijk niet zo'n rode bietenfan maar na he zien van het filmpje van Ramon (het is eens wat anders dan een salade met sla) de stoute schoenen aangetrokken. En we vonden het heerlijk. Lekker fris, een bite erin. En dan een goed glas wijn erbij. Niets mis mee !