Benodigdheden (voor 4 personen):

  • 1,2 kg kruimige aardappelen, geschild
  • 600 gram witlof
  • 200 gram gorgonzola in kleine blokjes
  • 200 gram walnoten
  • 2 dl. slagroom
  • 25 gram boter
  • 3 sjalotjes, gepeld en fijngesneden
  • blaadjes van 1 takje verse tijm
  • een half (groente)bouillonblokje
  • 2 eetlepels droge witte wijn of witte balsamicoazijn
  • 3 eetlepels vloeibare honing
  • zout  

Bereiding:

Kook de aardappels gaar. 

Rooster in een pan zonder olie of boter de walnoten en hak ze fijn. Hou de walnoten apart.

Halveer de witlof en haal de harde kern eruit.

Snij de witlof in reepjes. 

Giet de aardappels af en hou wat kookvocht achter.

Voeg de witlof en de slagroom toe en zet de pan terug op het vuur. Houd een handje witlof achter. Roer het geheel door en laat een minuut met de deksel op de pan doorwarmen. Herhaal dit tot de witlof op is en er een smeuige stampot is ontstaan. Voeg de blokjes gorgonzola toe en de noten.

Honingsaus:

Bak de sjalotjes zachtjes in de boter bruin. Voeg 1,5 dl. water toe, het halve bouillonblokje, de azijn (of wijn) en de tijm.

Kook dit voor 5 minuten en roer de honing erdoor. 

 

Verdeel de stampot op het bord en giet de honingsaus erover.