Ingredienten:

  • 800 gram sukadelappen (in stukken gesneden);
  • 2 rode uien (gesnipperd);
  • 5 tenen knoflook (fijngehakt)'
  • 2 eetlepels trassie;
  • 1 eetlepel gemalen korianderzaad;
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad;
  • 1 theelepel kurkuma;
  • 2 eetlepels sambal;
  • 1 limoen, het sap en de rasp;
  • 400 gram kokosroom (of melk);
  • 4 stengels citroengras, ingesneden;
  • 3 cm. gember, geschild en geraspt;
  • 400 ml. sterke runderbouillon;
  • 50 gram kokosrasp;
  • 250 gram jasmijnrijst;
  • olijfolie;
  • peper en zout.

Bereiding:

Ik zorg dat ik eerst alles heb gesneden, fijngehakt en de kruidenhoeveelheden heb afgewogen. Dat gaat een stuk sneller tijdens het koken en voorkomt dat je nog van alles moet snijden of afwegen.

Fruit in de olijfolie de ui, knoflook en trassie (voor de boemboe) aan. Doe de korianderzaaad, komijnzaad, kurkkuma en sambal erbij en roer goed door. Voeg  de limoenrasp en het sap samen met het citroengras, de gember en de laurierblaadjes toe. Roer tot slot de kokosroom of melk en het bouillon bij de boemboe en laat het geheel een klein uurtje op een laag vuur pruttelen.

Kruid het vlees met zout en peper en bak het in de olijfolie rondom aan. Voeg na ongeveer een uur het vlees toe aan de boemboe. Laat het vlees nog minimaal  2 tot 2,5 uur stoven met deksel op de pan. Roer regelmatig door. Bij mij was de saus al behoorlijk ingedikt maar mocht dit na ruim 2 uur nog niet het geval zijn, laat het dan nog verder indikken zonder deksel op de pan.

Verwijder de laurierblaadjes en het citroengras. 

Kook de rijst in circa 10 minuten gaar. Jasmijnrijst is vrij plakkerig en past prima bij de rendang. 

Je kunt er komkommer in zoet zuur of eventueel nog boontjes bij doen.

Het smaakt heerlijk. Heb je over, dan is het prima in te vriezen of de volgende dag eet je het gewoon nog een keer.....

Oorspronkelijk wordt er gewerkt met kokosroom. Die is wat dikker maar in de supermarkt is deze niet te vinden. Daar is alleen kokosmelk te verkrijgen en daar heb ik dit recept dan ook mee  gemaakt.