Ingredienten:
- 1 ui of sjalotje;
- 2 tenen knoflook;
- 1 rode peper;
- 5 eetlepels pindakaas;
- 80 ml. kokosmelk;
- 2 eetlepels ketjap manis;
- 1 eetlepel bruine suiker;
- 1 theelepel gemberpoeder;
- 1/2 theelepel ketoembar;
- scheutje limoen- of citroensap;
- gebakken uitjes (optioneel);
- 2 tot 3 eetlepels water;
- zout;
- olijflolie of kokosolie.
Bereiding:
Snij de ui of het sjalotje, de teentjes knoflook en het rode pepertje fijn (de peper zonder zaadlijsten). Bak dit even kort aan in een scheutje olie.
Voeg 2 tot 3 eetlepels water toe samen met 1 theelepel gemberpoeder, de ketoembar en een snufje zout. Breng het tegen de kook aan maar laat het niet koken.
Voeg nu 5 flinke eetlepels pindakaas toe en roer op een matig vuur tot het een gladde massa is.
Voeg 2 eetlepels ketjap manis, scheutje citroen- of limoensap en de eetlepel bruine suiker. Goed roeren en tot slot de 80 ml. kokosmelk toevoegen.
Blijf roeren terwijl de saus op een matig vuur warmt. Als het te dik wordt, voeg dan gewoon wat kokosmelk toe.
Dit is de echte (zoete) Indische satesaus!